Vobula, hoe werkt dat?

Vobula organiseert natuurwerkweken. Een of twee weken kamperen op een bijzonder terrein, met een groep mensen. Genieten van de natuur en bijdragen aan het behoud van bijzondere landschappen. 
Wat voor werk doe je bij Vobula?

Onderhoudswerk aan het landgoed of natuurgebied. Altijd op plekken die voor publiek toegankelijk of zichtbaar zijn. Het gaat om arbeidsintensief werk waar de beheerder niet genoeg aan toe komt. We snoeien de begroeiing langs wandelpaden en fietspaden zodat deze veilig te gebruiken zijn. Opkronen van bomen: zijtakken verwijderen. Ongewenste bomen en struiken verwijderen: bramen, bospest, op de heide dennen en berken. Takken en ander groen materiaal op een takkenril leggen als schuilplaats voor dieren. Bruggetjes en hekken herstellen.

Ervaren vrijwilligers van Vobula begeleiden het werk, vaak samen met de beheerder van het landgoed. De begeleider van Vobula geeft ook uitleg over het gebruik van gereedschap en veilig werken. We werken met handgereedschap zoals met zagen, takkenscharen, spaden en harken. Geschikte werkkleding (lange mouwen, lange broek en stevige schoenen) is verplicht. Vobula zorgt voor handschoenen of je neemt ze zelf mee.

Meer over veilig werken en goed met elkaar omgaan lees je in het reglement.

Is het werk zwaar?

Er wordt gewerkt van 8.00 tot 13.00, van maandag tot en met vrijdag. Rond half elf is er pauze. Er is meestal voldoende keus uit lichtere en zwaarder klussen. Wat je doet verschilt per locatie.
Je werkt actief mee, binnen je eigen mogelijkheden. Ervaring is niet nodig, een normale conditie wel. We zorgen om de beurt voor schoonmaken van ons sanitair, kampvuurhout zagen en koffie en thee zetten voor de ochtendpauze. Bij elke locatie staat welk werk we daar verwachten te doen. Afhankelijk van de mogelijkheden van de groep en van het weer, kan dat nog veranderen.

Wat doe je na het werk?

Deelnemers zorgen voor hun eigen maaltijden. ’s Avonds is er meestal een kampvuur. Een enkele keer kan dat door zware regen of aanhoudende droogte niet doorgaan. Verder ben je vrij om de weekends, middag en avond zelf in te vullen. Deelnemers maken een fietstocht, verkennen de omgeving, lezen een boek in hun hangmat… net waar je zin in hebt. Iets ondernemen met andere deelnemers kan, maar hoeft niet. Zo wordt er vaak stokbrood gebakken boven het kampvuur. Ook is er mogelijkheid voor een excursie of uitleg over het gebied waar je werkt. Gezamenlijk eten doen we de laatste avond, vaak met een barbecue.

Waar kampeer je?

Je kampeert op een terrein dat beschikbaar is gesteld door de eigenaar van het natuurgebied of het landgoed. Alle terreinen zijn voorzien van eenvoudige voorzieningen voor stromend water, een toilet en douche. Soms is het nog eenvoudiger met een latrinetent (hudo) of een douche met een geiser die werkt op butagas. Er is altijd elektriciteit in de buurt voor het opladen van mobieltjes, elektrische fietsen en dergelijke. Op alle terreinen zijn tenten welkom en vaak ook kleine campers en caravans. Sommige locaties zijn helaas niet geschikt voor caravans en campers.

In de beschrijving van de locatie vind je informatie over de voorzieningen.

hudo

hudo (toiletvoorziening)

De uitleg van alle symbooltjes van de voorzieningen:

 Kamperen met caravan, vouwwagen of camper

Kamperen met tent

 Alleen voor opladen van mobieltjes e.d.

  Vaste douche

  Vast toilet

  Honden toegestaan mits aangelijnd

  Honden niet toegestaan

velddouche

velddouche

Wat kost meedoen?

Stichting Vobula werkt met vrijwilligers. We brengen geen kampeerkosten in rekening en de terreineigenaren dragen ook bij aan de kosten. Daardoor kunnen we de deelnamekosten laag houden. De exacte bijdrage wisselt per locatie. De kosten voor kinderen zijn lager dan voor volwassenen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.